Flyforsinkelse: Sådan Opnår Du Kompenstation

Flyforsinkelse sker, men det er ikke ensbetydende med, at man blot skal acceptere det. Som passager til et forsinket fly har du rettigheder, og hvis du udnytter dem, kan du få en god kompensation.

Forsinket fly eller aflyst fly – hvad gør man?

Vi beskriver her alle rettigheder du har som passager i et forsinket fly, og hvordan du bør forholde dig i situationen.

Vi anbefaler at tage kontakt til Dansk Flyhjælp – Klik her

1. Behold boarding pass og andre relevante rejsedokumenter

Hvis du ikke har dit boarding pass, kan du bruge andre rejsedokumenter med reference nummer til flyvningen. Nummeret får du af dit flyselskab når du reserverer din plads. Typisk er referencenummeret en 6-cifret kode.

2. Sprøg hvorfor flyet er forsinket

Hvis muligt, bør du spørge, hvorfor dit fly er forsinket. Og jo mere specifik grund, jo bedre står du.

3. Noter ankommelsestidspunkt for flyet

Dette er ikke når flyets hjul rammer landingsbanen, men når flyet er ved dit gate og klar til at boarde. Hvis der er mere end 3 timers forsinkelse, kan du være berettiget til kompensation for forsinkelse af flyet.

4. Køb ikke selv mad og drikkevarer – lad flyselskabet betale

Hvis du er tvunget til at vente i lufthavnen i længere tid end planlagt, dog afhægnigt af forsinkelse af flyet og rejsedistance, er flyselskabet ansvarlig for at servere mad og drikkevarer. Det er ikke bare høflighed, men et krav til flyselskaberne.

5. Skriv ikke under på noget eller accepter tilbud fra flyselskabet

Dette inkluderer ting så som fremtidige rejsegavekort osv. Tilbuddet lyder måske fristende, men du kan ende med afskrive rettighederne til kompensation for flyforsinkelse senere hen.

Vi anbefaler at tage kontakt til Dansk Flyhjælp – Klik her

6. Vent på flyet eller drop det

Hvis du har ventet mere end 5 timer på flyet, kan du få din billet fuld refunderet, hvis du vælger at droppe flyet og finde et nyt en anden dag.

7. Få flyselskabet til at anskaffe dig et hotelværelse

Hvis du pga. flyforsinkelse/aflysning af fly er tvunget til at vente over natten, er det et krav for flyselskabets at dække alle rimelige omkostninger, det gælder både evt. transport, overnatning og soveplads.

8. Gem dine kvitteriner hvis din flyforsinkelse koster dig ekstra penge

Uanset om du glipper et forud-reserveret hotelværelse, bil leje eller andre uventet omkostninger pga. flyforsinkelsen, kan du muligvis få alt dette dækket af flyselskabet.

9. Kontakt et selskab der tager sig af sager om flyforsinkelser

Det er klart at flyselskaberne ikke frivilligt bare udbetaler kompensation uden kamp, derfor skal der oprettes en sag. Disse firmaer samler en masse passagerer fra samme flyforsinkelse og kører sagen for dem, hvor de oftest tager lidt procenter fra den samlede kompensation som betaling. Betaling er ofte ikke mærkbar på den enkeltes kompensation, og de ved, hvordan man opnår maksimal kompensation. Derfor er det en god idé at bruge disse firmaer.

kompensation for flyforsinkelse

Kompensation for forsinket fly

Hvis du rejser fra en EU lufthavn eller ankommer til en EU lufthavn på et EU fly (Inklusiv Island, Norge og Schweiz) er du berettiget til kompensation, ved mere end 3 timers forsinkelse – men, hvis flyet er forsinket, skal det være 3 timer eller mere forsinket for at opnå nogen form for kompensation. Hvis dit fly er aflyst og du skal med et alternativ fly, så skal det alternative fly kun være 2 timer forsinket for opnå erstatning for flyforsinkelse.

Vi anbefaler at tage kontakt til Dansk Flyhjælp – Klik her

Hvor meget kompensation er jeg berettiget til?

For flyforsinkelser på mere end 3 timer er du berettiget til omkring 2000 DKK for korte flyrejser, og omkring 3000 DKK for flyrejser på omkring 1.500-3.500 km. For flyrejser over 3.500 km. kan du få omkring 2300 DKK for korte flyrejser med 3-4 timers forsinkelse, og omkring 4500 DKK for forsinkelser på mere end 4 timer.

Kan jeg få kompensation, hvis en kortere forsinkelse betyder jeg misser mellemlandings fly?

Ja, hvis alle flyvninger er lavet under samme booking reference, og hvis det er booket fra en EU lufthavn. Hvis du f.eks. skal fra København til Dubai med mellemlanding i Amsterdam, og går glip af flyet i Amsterdam, fordi flyet i København var 1 time forsinket, så kan du kræve kompensation, hvis du er mere end 3 timer senere i Dubai end du skulle have været.

Dækker min rejseforsikring flyforsinkelser?

Din rejseforsikring vil højst sandsynlig tilbyde kompensation for flyforsinkelse, men typisk kun ved ekstreme flyforsinkelser, og et meget lavt beløb.

Vi anbefaler at tage kontakt til Dansk Flyhjælp – Klik her

Hvad gør jeg, hvis mit fly er forsinket?

Når et fly fra et EU flyselskab eller fra en EU lufthavn er annulleret i sidste minut, skal flyselskabet betale for et hotelværelse, hvis aflysninger, gør det nødvendigt med en overnatning. I forhold til kompensation gælder nogenlunde samme regler, så hvis aflysninger gør at du bliver mere end 3 timers forsinket, kan højst sandsynlig opnå kompensation.

I hvilke situationer kan jeg ikke få kompensation?

Ja. Kompensation er ikke muligt i sager med ekstraordinære omstændigheder. F.eks. når flyforsinkelsen skylder krig eller civil uro, sikkerheds problemer, naturkatastrofer, ekstreme vejrtilstande (inkl. tilfrossen fly), strejke af lufthavns medarbejdere, helbredsmæssige uheld på flyet og problemer blandt ansatte.

Læs også: 8 Fede Herreure Til Under 1500 DKK

Flyforsinkelse

Flyforsinkelse er en normal ting og sker for alle flyselskaber. Nogle flyselskaber er bedre til at holde tidsplanen end andre, vi har fundet denne liste som er ret interessant:

Til tiden (mindre end 15 minutters flyforsinkelse)

 1. Lufthansa Cityline – 91,03% af 10.509 flyvninger
 2. Wiederøe’s – 90,68% af 11.249 flyvninger
 3. Lufthansa – 89,85% af 28.428 flyvninger
 4. Alitalia – 88,17% af 10.727 flyvninger
 5. Air Berlin – 87,08% af 12.547 flyvninger
 6. Swiss – 85,12 pct% 10.521 flyvninger
 7. Air France – 83,60% af 20.972 flyvninger
 8. SAS – 82,31% af 17.763 flyvninger
 9. Aeroflot – 79,29% af 14.150 flyvninger
 10. British Airways – 78,85% af 22.084 flyvninger
 11. Norwegian – 73,06% af 11.914 flyvninger

Her kan man klart se, hvilke selskaber der er knap så gode til at holde tidsplanen. Norwegian kommer kun til tiden 73,06% af deres flyveture. Det vil altså sige at man kan forvente en forsinkelse på mere end et kvarter på hver fjerde flyvetur.